Alpelisib, merknaam: Piqray eindelijk op de Nederlandse markt

Voor vrouwen met uitgezaaide hormoongevoelige borstkanker die “activiteit vertonen in cellijnen met een PIK3CA-mutatie“.

Alpelisib is een proteïnekinaseremmer, een α-specifieke klasse I fosfatidylinositol 3-kinase (PI3Kα)-remmer. In borstkankercellijnen remt het de fosforylering van PI3K downstream doelwitten, waaronder AKT, en vertoont het activiteit in cellijnen met een PIK3CA-mutatie.

Voordat dit middel werd toegelaten zijn er, ook in Nederland,verlengde trials geweest, om echt helder te krijgen of en hoe het werkt en hoe met de bijwerkingen moet worden omgegaan: wegen de voordelen van de werkzaamheid op tegen de nadelen van de bijwerkingen? Dat heeft uiteindelijk toch geleid tot toelating. En daarmee is er een nieuw middel op de markt wat kans geeft op weer een iets langer leven. Geen jaren, maar toch weer maanden winst, relevant voor veel vrouwen. Uitgezaaide borstkanker komt immers veel voor, en treft vergeleken met andere kankers ook veel jongere vrouwen. Bovendien leidt uitgezaaide borstkanker nog steeds onherroepelijk tot de dood.

En hoe weet je dan of jij die PIK3CA-factor hebt? Ik schreef laatst al over de noodzaak om onderzoek te doen naar je tumor-DNA (Dus niet je ‘erfelijke’ DNA). Voor dit relevante nieuwe middel is dat onderzoek noodzakelijk. Compleet tumor-DNA-onderzoek (whole genome sequencing, WGS) hoeft niet, ze kunnen ook alleen op deze factor zoeken, dat is goedkoper. Als je de mutatie hebt, dan is er een grote kans dat het werkt en je langer leeft.

De toewijzing is zó dat je het middel kunt krijgen vóór maar ook ná inzet van CDK4/6-remmers (= anti-hormonaal middel in combinatie met palbociclib, ribociclib of abemaciclib). Ook BVN (commissie geneesmiddelen) heeft hier samen met NFK erg op aangedrongen, dus mooi dat dat dan ook lukt.

Let op: je kunt het middel niet in ieder ziekenhuis krijgen. (Waarom eigenlijk niet? Heeft dat te maken met de mogelijk forse bijwerking van diabetes 2 zolang de behandeling duurt?) Er komt dus een selectie van ziekenhuizen gebruikmakend van nog vast te stellen kwaliteitscriteria. Alleen in díe centra is het hele traject van toewijzing en behandeling straks geregeld. De wijze waarop de centralisatie plaatsvindt wordt bepaald door ziekenhuizen, de NVMO en de zorgverzekeraars.

Ik heb veel vragen: is dit het begin van inzet van expertisecentra bij bepaalde vormen van borstkanker? Moeten patiënten dan van ziekenhuis wisselen? Of blijven ze bij hun eigen oncoloog maar gaan ze zolang dit middel werkt even overstappen. Of hebben ze misschien twee oncologen tegelijkertijd? Of komen alleen patiënten in die expertisecentra in aanmerking voor dit middel? Verwijzen oncologen in gewone ziekenhuizen dan wel door naar die centra? Zijn ze niet bang hun patiënten, die immers hun bron van inkomsten zijn, ‘borstkanker is een verdienmodel’, te verliezen aan die expertisecentra? Hoe wijzen we patiënten op het bestaan van dit middel? En hoe bereiken we álle patiënten, dus ook de minder mondige, de niet-Nederlandstalige, de minder vaardige patiënten, met deze informatie? Want uit onderlinge uitwisseling tussen lotgenoten blijkt dat op dit moment al lang niet ieder geneesmiddel overal wordt aangeboden: er bestaat op dit moment echt al een serieuze kans-op-het-beste-geneesmiddel-ongelijkheid in Nederland. Over de mondige patiënten maak ik me minder zorgen, maar hoe zit het met die andere groep?

Ik ga het volgen en hou je op de hoogte. Voor mij is dit middel overigens geen optie. Ik heb de bewuste mutatie niet.

7 gedachten over “Alpelisib, merknaam: Piqray eindelijk op de Nederlandse markt

  1. Ik heb het middel opgezocht en de bijwerkingen zijn inderdaad niet gering. Maar het lijkt me dat de patient in ieder geval de keus moet krijgen. Wat goed dat je dit allemaal uitzoekt. Dank je wel!

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik heb je net bij Beau gezien en je blog direct even opgezocht. Alpelisib heb ik vorig jaar mogen gebruiken omdat ik de mutatie wel heb maar helaas heb ik hier mee moeten stoppen omdat ik er diabetes 2 van kreeg en niet zo’n klein beetje ook. Ik had gehoopt dat ik naarmate ik het medicijn langer gebruikte de bijwerking wel minder zou gaan worden maar helaas bleef dit hetzelfde en met medicatie voor diabetes was dit ook niet onder controle te houden. Deze bijwerking krijgt gelukkig niet iedereen maar hou het wel goed in de gaten als je dit middel mag gaan gebruiken van je oncoloog. Super dat je je eerste vaccinatie al hebt gekregen!

    Geliked door 1 persoon

  3. Absoluut balen, maar nu het vrijgegeven gaat worden wil ik hier toch wel even voor waarschuwen omdat ik het in de eerste instantie niet door had dat het om diabetes ging omdat hier totaal niet mee bekend ben. Ik ging slechter zien en dacht dat mijn ogen achteruit gingen en viel ook af, op een gegeven moment zijn dus mijn bloedsuikerwaarden gemeten en dat was echt schrikken zo hoog was het, ik zat op het randje van ziekenhuis opname. Gelukkig is het wel zo dat als je stopt met innemen van de alpelisib de bloedsuikers ook snel weer dalen en ik heb nu ook geen diabetes meer maar ik wil dit toch even laten weten om dit goed in de gaten te houden. Sinds 2006 heb ik borstkanker met vanaf 2009 uitzaaiingen in mijn botten. Tot nu toe heb ik nog steeds de chemotherapie uit kunnen stellen en heb allerlei andere behandelingen gehad met niet altijd de fijnste bijwerkingen maar dat is teveel om op te schrijven. Op het moment gaat het weer goed en gebruik ik abemaciclib samen met letrozol en dat gaat nu alweer 11 maanden goed zonder al teveel bijwerkingen, gelukkig maar! Hopelijk komen we allemaal snel in aanmerking voor de vaccinatie, ik hopelijk volgende maand.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s