1. Inleiding #ESMO20

ESMO = de European Society for Medical Oncology.

Via bovenstaande link (in woord ESMO) naar de website kun je meer over deze organisatie lezen. Er zou nu een groot irl congres in Madrid zijn maar vanwege COVID19 werd dit virtueel: zie dit filmpje: ESMO20.

Het congres is niet alleen op borstkanker gericht, maar er wordt even goed wel een aantal onderzoeken gepresenteerd over borstkanker. Bovendien is er kankerbrede overlap in meer algemene lezingen over kankerregistratie, kanker en COVID, kankerzorg en kwaliteit van leven.

Met een team van patient advocates verdeelden we e.e.a. en ik richt me voornamelijk op gepresenteerd onderzoek naar uitgezaaide borstkanker. In de komende blogs vertel ik wat ik daarvan als patiënt en patient advocate heb opgepikt. Ik ben geen professional en heb geen medische achtergrond, al volg ik wel de opleiding patiëntenvertegenwoordiger geneesmiddelen van EUPATI, door PGOSupport. Het kan dus zijn dat ik zaken niet goed interpreteer (disclaimer 😉 ); dan hoop ik dat ik daarop commentaar krijg zodat ik mijn blogs kan aanpassen. Daarnaast is het goed te weten dat gepresenteerd onderzoek vaak (maar niet altijd!) gaat over geneesmiddelen die (nog) niet op de markt zijn. Of ze dan later op de Nederlandse markt komen kan ik niet zeggen, daar gaan vaak nog jaren en veel instanties overheen. Toch vind ik het relevant om erover te bloggen zodat je ziet welke ontwikkelingen er zijn, en waar hoop en kansen liggen.

Ik verwacht niet dat er tijdens mijn leven genezing van uitgezaaide borstkanker zal zijn, maar als je de ontwikkelingen volgt dan zie je wel vooruitgang. Mijn hoop is dat er binnen 25 jaar wel een tijd aanbreekt waarin de diagnose uitgezaaide borstkanker mogelijkheden geeft op nog een lang en kwalitatief goed leven. Voor sommigen onder ons geldt dat nu al. Dit is overigens ook de reden dat ik zelf graag aan wetenschappelijk onderzoek mee doe. Hoe bereik je anders vooruitgang? Alleen door een goede samenwerking tussen arts-onderzoekers en patiënten komen we samen verder.

In 2. Uitgezaaide borstkanker #ESMO20 lees je inhoudelijk nieuws.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s